Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

Fietsvakantie Friesland

friesland (600x426)
friesland (600x426)

Fietsvakantie Friesland met bagagevervoer

Een fietsvakantie in Friesland biedt een geweldige manier om te genieten van de prachtige natuur, de uitgestrekte weilanden, historische stadjes en de rustige waterwegen van deze provincie in Nederland. Door onze keuze voor goede overnachtingsadressen, mooie routes en betrouwbare bagagevervoerders kunnen wij u een aantal prachtige fietsvakanties aanbieden.

Fiets langs de Waddenkust en geniet van prachtige uitzichten op de Waddenzee, UNESCO Werelderfgoed. U kunt langs de dijken fietsen en genieten van de rust en ruimte van het Waddengebied. Ook staat Friesland bekend om zijn vele meren, zoals het Sneekermeer, Tjeukemeer en het Slotermeer. Fiets langs de oevers van deze meren en geniet van het prachtige landschap. Friesland heeft tal van historische stadjes die ideaal zijn om per fiets te verkennen, zoals Hindeloopen, Sloten, Stavoren en Workum. Fiets door de smalle straatjes, langs grachten en langs historische gebouwen.

Meer dan 11 steden

De Elfstedenroute is een bekende en populaire fietsroute die langs de elf historische steden van Friesland loopt, waaronder Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De route is ongeveer 250 kilometer lang en voert je door het Friese platteland, langs pittoreske dorpjes en over de iconische Elfstedentochtbruggen.

De Elfstedentocht is van oorsprong een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs door alle elf steden in Friesland. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal is de tocht nu 15 keer verreden. De meest recente tocht vond plaats in 1997. De tocht brengt de deelnemers langs de elf steden in Friesland die ooit stadsrechten hebben gekregen. Hoewel Drachten met meer dan 45.000 inwoners de op een na grootste plaats van Friesland is, telt deze niet mee als ‘stad’. Sloten, met slechts 700 inwoners, heeft ruim 500 jaar geleden stadsrechten gekregen en is dus wel één van de elf steden.

Op tweede Pinksterdag fietsen 15.000 fietsers op één dag de Elfstedentocht van 235 kilometer. Daarnaast fietsen vele duizenden fietsers de Tocht in de vorm van een meerdaagse fietsvakantie.  De fietsroute gaat vrijwel geheel langs de schaatsroute en laat daarmee een aantal mooie stukjes van Friesland links liggen. Daarbij moet u onder andere denken aan het Nationaal Park Alde Faenen en de Waddeneilanden. Met plezier op vakantie biedt daarom een fietsvakantie aan onder de titel “Elfsteden en meer”. Tijdens deze 9-daagse fietsvakantie komt u door alle elf steden en natuurlijk langs bezienswaardige plekken zoals het bruggetje bij Bartlehiem en het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Maar deze fietsvakantie volgt niet de gehele tocht langs het water waarop de Elfstedentocht geschaatst kan worden. Ook de waddeneilanden Vlieland, Terschelling en het Nationaal Park De Alde Faenen zitten in de routes van deze fietsvakantie.

Wij denken dat veel collega’s de fietsmogelijkheden in Friesland tekort doen door alleen de Elfstedentocht aan te bieden en daarbij fietsen langs het water dat bij voldoende vorst dient als schaatsvloer voor de Tocht der Tochten.

Onze fietsvakanties in Friesland

Al onze fietsvakanties in Friesland zijn door ons met de grootste zorg samengesteld en bevatten dus goede hotels en mooie fietsroutes. We hebben daarbij gebruik gemaakt van locals die zijn opgegroeid in Friesland en bekend met alle bezienswaardigheden, natuurgebieden en hotels.
Natuurlijk kijken we ook naar het millieu. We hebben jaarlijks overleg met de hotels welke maatregelen zij intern nemen om de CO2-uitstoot te beperken en de natuur zo weinig mogelijk belasten. Ook ons bagagetransport wordt zo efficiënt mogelijk uitgevoerd met een energiezuinige bedrijfsbus.
De fietsvakanties in Friesland zijn onder andere: