Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

Fietsvakantie Friesland

banner Friesland 3

Onze fietsvakanties in Friesland

Elke fietsvakantie in Friesland die wij aanbieden is zorgvuldig samengesteld met hulp van locals die in deze prachtige provincie zijn opgegroeid. Zij kennen de mooiste bezienswaardigheden, de meest adembenemende natuurgebieden en de beste hotels als geen ander. Ontdek onze fietsvakanties door Friesland!

Friesland

Fietsvakantie Friesland met bagagevervoer

Een fietsvakantie door Friesland is een uitstekende manier om de prachtige natuur, de uitgestrekte weiden, schilderachtige stadjes en de kalme waterwegen van deze Noord-Nederlandse provincie op je gemak te ervaren. Comfortabele overnachtingsplekken, schilderachtige fietsroutes en betrouwbaar bagagevervoer zorgen voor een onbezorgde vakantie.

Tijdens een tocht langs de Waddenkust word je getrakteerd op adembenemende uitzichten over de Waddenzee, erkend als UNESCO Werelderfgoed. Het is heerlijk ontspannen fietsen langs de dijken, waar je de rust en ruimte van het Waddengebied ten volle ervaart. Friesland is ook beroemd om zijn talrijke meren, waaronder het Sneekermeer, Tjeukemeer en Slotermeer. Een rit langs de oevers van deze meren biedt panoramische zichten op het betoverende landschap.

Daarnaast heeft Friesland een rijkdom aan historische stadjes die perfect zijn om met de fiets te ontdekken zoals plaatsen als Hindeloopen, Sloten, Stavoren en Workum. Een fietsvakantie in Friesland biedt de perfecte mix van cultuur, natuur en ontspanning.

friesland

Meer dan 11 steden

De Elfstedenroute is een bekende en populaire fietsroute die langs de elf historische steden van Friesland loopt, waaronder Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. De route is ongeveer 250 kilometer lang en voert je door het Friese platteland, langs pittoreske dorpjes en over de iconische Elfstedentochtbruggen.

De Elfstedentocht is van oorsprong een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs door alle elf steden in Friesland. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel “De Tocht der Tochten” genoemd. De Elfstedentocht werd voor het eerst (officieel) in 1909 gereden. De tocht kan alleen georganiseerd worden als de toestand van het ijs het toelaat. In totaal is de tocht nu 15 keer verreden. De meest recente tocht vond plaats in 1997. De tocht brengt de deelnemers langs de elf steden in Friesland die ooit stadsrechten hebben gekregen. Hoewel Drachten met meer dan 45.000 inwoners de op een na grootste plaats van Friesland is, telt deze niet mee als ‘stad’. Sloten, met slechts 700 inwoners, heeft ruim 500 jaar geleden stadsrechten gekregen en is dus wel één van de elf steden.

Op tweede Pinksterdag fietsen 15.000 fietsers op één dag de Elfstedentocht van 235 kilometer. Daarnaast fietsen vele duizenden fietsers de Tocht in de vorm van een meerdaagse fietsvakantie.  De fietsroute gaat vrijwel geheel langs de schaatsroute en laat daarmee een aantal mooie stukjes van Friesland links liggen. Daarbij moet u onder andere denken aan het Nationaal Park Alde Faenen en de Waddeneilanden. Met plezier op vakantie biedt daarom een fietsvakantie aan onder de titel “Elfsteden en meer”. Tijdens deze 9-daagse fietsvakantie komt u door alle elf steden en natuurlijk langs bezienswaardige plekken zoals het bruggetje bij Bartlehiem en het Schaatsmuseum in Hindeloopen. Maar deze fietsvakantie volgt niet de gehele tocht langs het water waarop de Elfstedentocht geschaatst kan worden. Ook de waddeneilanden Vlieland, Terschelling en het Nationaal Park De Alde Faenen zitten in de routes van deze fietsvakantie.

Wij denken dat veel collega’s de fietsmogelijkheden in Friesland tekort doen door alleen de Elfstedentocht aan te bieden en daarbij fietsen langs het water dat bij voldoende vorst dient als schaatsvloer voor de Tocht der Tochten.