Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

Met plezier op vakantie biedt al ruim 15 jaar fiets- en wandelvakanties aan. Rechtstreeks en via touroperators zoals OAD Reizen, ANWB, Aktiva Tours, Kras, en TUI.

Wandelvakantie met hond: voorbereidingen en tips

Een wandelvakantie met je hond is een geweldige manier om samen te genieten van de natuur en quality time door te brengen. Maar het vergt wel de nodige voorbereidingen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je hond een veilige en plezierige ervaring hebben op vakantie. In deze blog bespreken we essentiële voorbereidingen, wat je moet meenemen en wat belangrijk is voor je hond tijdens de wandelvakantie.

cdb_r5cb8125 600x426
zomershoot---martine-hoving-(250) 600x426
163a7750-drenthe-marketing-dag-2-higres 600x426

Voorbereidingen voor de wandelvakantie

Gezondheid en veiligheid

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om de gezondheid van je hond te controleren. Plan een bezoek aan de dierenarts voor een algemene check-up. Zorg ervoor dat de vaccinaties up-to-date zijn en vraag de dierenarts om advies over preventieve maatregelen tegen vlooien, teken en andere parasieten.

Training en uithoudingsvermogen

Zorg ervoor dat je hond gewend is aan lange wandelingen. Begin ruim van tevoren met het opbouwen van het uithoudingsvermogen van je hond door regelmatig lange wandelingen te maken. Train ook op verschillende soorten terrein, zodat je hond zich kan aanpassen aan de diverse omstandigheden die je tijdens de vakantie kan tegenkomen. 

Identificatie en registratie

Een goed identificeerbare halsband met een naamplaatje en je contactgegevens is essentieel. Overweeg ook een GPS-tracker voor je hond, zodat je altijd weet waar hij is. Controleer of de chipinformatie up-to-date is bij de dierenarts.

Onderzoek je bestemming

Niet alle wandelbestemmingen zijn even hondvriendelijk. Doe van tevoren onderzoek naar de regels en beperkingen in het gebied waar je naartoe gaat. Zorg ervoor dat er voldoende hondvriendelijke accommodaties en wandelroutes zijn.

Wat moet je meenemen?

Basisbenodigdheden

  • Halsband en riem: Een stevige halsband en riem zijn essentieel. Overweeg een lange lijn voor meer bewegingsvrijheid.
  • Water en voer: Neem voldoende water en voer mee voor je hond. Gebruik een draagbare waterfles en bakjes die makkelijk mee te nemen zijn.
  • EHBO-kit: Een EHBO-kit speciaal voor honden kan van pas komen bij kleine verwondingen of noodgevallen.
  • Poepzakjes: Zorg ervoor dat je altijd poepzakjes bij de hand hebt om het afval van je hond op te ruimen.

Comfort en bescherming

  • Hondenschoenen: Op ruig terrein kunnen hondenschoenen de poten van je hond beschermen tegen scherpe stenen en heet asfalt.
  • Deken of bedje: Neem iets mee waarop je hond kan liggen en rusten, vooral als je van plan bent om lange wandelingen te maken.
  • Zonnescherm of jas: Afhankelijk van het weer kan een zonnescherm of regenjas nuttig zijn om je hond te beschermen tegen eventuele extreme weersomstandigheden.

Extra’s

  • Speelgoed: Neem het favoriete speelgoed van je hond mee, voor vermaak tijdens rustpauzes. 
  • Handdoeken: Handig voor het schoonmaken van je hond na een modderige wandeling of een duik in het water.

Wat is belangrijk voor je hond tijdens de vakantie?

Voldoende water

Net als mensen hebben honden regelmatig water nodig, vooral tijdens inspannende activiteiten. Zorg ervoor dat je regelmatig stopt om je hond water te geven en let op tekenen van uitdroging zoals hijgen, lusteloosheid en droge neus en tandvlees.

Periodes van rust en herstel

Plan voldoende rustpauzes in om te voorkomen dat je hond oververmoeid raakt. Honden hebben net als mensen tijd nodig om te herstellen, vooral na lange wandelingen of inspannende activiteiten.

Bescherming tegen het weer

Bescherm je hond tegen extreme weersomstandigheden. Bij warm weer is schaduw en voldoende water cruciaal, terwijl in koude omstandigheden een jas en een warme plek om te rusten belangrijk zijn.

Voldoende en goed voer

Houd rekening met de extra energiebehoefte van je hond tijdens een actieve vakantie. Geef voedzaam en energierijk voer en overweeg om de porties iets te vergroten om aan de verhoogde energiebehoefte te voldoen.

Veiligheid

Houd je hond altijd in de gaten, vooral in onbekend terrein. Let op voor wilde dieren, giftige planten en andere gevaren. Zorg ervoor dat je hond altijd onder controle is, vooral in gebieden waar loslopende honden niet zijn toegestaan.

Wandelvakantie met je hond

Een wandelvakantie met je hond kan een onvergetelijke ervaring zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft. Door aandacht te besteden aan de gezondheid, veiligheid en het comfort van je hond, kun je ervoor zorgen dat jullie samen volop kunnen genieten van de prachtige natuur en de avonturen die jullie te wachten staan. Met de juiste planning en uitrusting wordt het een vakantie om nooit te vergeten!

Met je hond op wandelvakantie? Bekijk hieronder onze hond-vriendelijke wandelvakanties