Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

Met plezier op vakantie biedt al ruim 15 jaar fiets- en wandelvakanties aan. Rechtstreeks en via touroperators zoals OAD Reizen, ANWB, Aktiva Tours, Kras, en TUI.

De Elfstedentocht fietsen: Een onvergetelijke tocht door Friesland

De wind in je haren, het zachte zoemen van je fietsbanden op het asfalt, en voor je uit strekt zich een eindeloos Fries landschap uit, dooraderd met sloten, meren en historische stadjes. Welkom bij de Elfstedentocht fietsen, een tocht die je niet alleen door 11 prachtige steden voert, maar ook door het hart van de Nederlandse cultuur en geschiedenis.

De Elfstedentocht

De Elfstedentocht, oorspronkelijk een schaatsevenement dat alleen plaatsvindt wanneer het hard genoeg vriest, heeft een zomerse tegenhanger gevonden in de fietsvariant. Deze tocht van ongeveer 240 kilometer voert je langs de elf historische Friese steden: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Elke stad heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen charme, en draagt bij aan de rijke tapijt van ervaringen die de Elfstedentocht zo bijzonder maakt.

Elfstedentocht fietsen op eigen gelegenheid

Een van de grote voordelen van het Elfstedentocht fietsen op eigen gelegenheid is de vrijheid. Je bepaalt zelf je tempo, je stops, en hoelang je in elke stad wilt blijven. Wil je een extra uurtje doorbrengen op de historische werven van Hindeloopen of een langere pauze nemen bij de Waterpoort van Sneek? Het kan allemaal! De route is goed bewegwijzerd, dus verdwalen is bijna onmogelijk. Bovendien geeft het fietsen op eigen gelegenheid je de kans om écht contact te maken met de lokale bevolking, bekend om hun gastvrijheid.

Elfstedentocht fietsen met bagagevervoer

Voor wie wel de charme van het zelfstandig fietsen wil ervaren, maar liever niet met volle fietstassen rondrijdt, is er een geweldige oplossing: Elfstedentocht fietsen met bagagevervoer. Diverse organisaties bieden deze service aan, waarbij je bagage van het ene overnachtingsadres naar het volgende wordt gebracht. Zo heb je alleen een kleine rugzak nodig voor je dagelijkse benodigdheden en kun je onbezwaard genieten van het trappen door het Friese landschap.

Naamloos-30
sylt-3807376 (600x426)
Sneek

De Elfstedentocht route

Laten we eens inzoomen op enkele hoogtepunten van de Elfstedentocht fietsen route. Je start meestal in Leeuwarden, de bruisende hoofdstad van Friesland, waar het standbeeld van Olympisch kampioen Abe Lenstra je uitwuift. Via het pittoreske Sneek, met zijn wereldberoemde Waterpoort, fiets je naar IJlst, waar de houtzaagmolen ‘De Rat’ nog altijd in bedrijf is.

Sloten, de kleinste van de Friese steden, lijkt wel een openluchtmuseum met zijn grachten en oude gevels. Dan volgt Stavoren, ooit een machtige Hanzestad aan de Zuiderzee, nu een charmant stadje aan het IJsselmeer. In Hindeloopen waan je je terug in de tijd tussen de kleurrijke houten huizen, terwijl Workum je verrast met het Jopie Huisman Museum, gewijd aan de beroemde voddenman-kunstenaar.

Bolsward imponeert met het prachtige stadhuis, een pareltje van Friese renaissance-architectuur. In Harlingen voel je de zilte zeelucht; het is de enige Elfstedenstad met een zeehaven. Franeker brengt je naar de sterren in het oudste nog werkende planetarium ter wereld, gebouwd door wolkammer Eise Eisinga in zijn eigen huis.

De noordelijkste stad op de route is Dokkum, bekend van de moord op Bonifatius in 754, maar tegenwoordig een gezellige plaats met prachtige bolwerken. En dan, na een laatste etappe door het weidse Friese landschap, ben je weer terug in Leeuwarden, waar de Oldehove, de scheve toren, je verwelkomt.

Meer dan alleen fietsen

Het Elfstedentocht fietsen is meer dan alleen een sportieve uitdaging; het is een onderdompeling in de Friese cultuur. Proef onderweg een echte ‘suikerbol’ in Sneek, geniet van verse vis in Stavoren, of warm op met een bord traditionele snert (erwtensoep) in een van de vele gezellige cafés langs de route.

En vergeet niet om af en toe stil te staan – letterlijk – om te genieten van de rust en ruimte. De weidse vergezichten, de lui draaiende molens, de weidevogels die opstijgen uit het gras; het zijn deze momenten die de tocht onvergetelijk maken.

terschelling
Friesland
hindeloopen 1

Praktische tips voor je Elfstedentocht fietstocht

  1. Timing: De beste tijd voor het Elfstedentocht fietsen is van mei tot september, wanneer de dagen lang zijn en het weer meestal aangenaam is.
  2. Fiets: Een comfortabele (elektrische) fiets is ideaal. Zorg voor goede verlichting en een fietsbel – verplicht in Nederland!
  3. Bagage: Als je kiest voor Elfstedentocht fietsen met bagagevervoer, pak dan licht in en vergeet je regenpak niet – het weer in Nederland kan veranderlijk zijn.
  4. Stempels: Net als bij de schaatsvariant kun je bij diverse locaties langs de route een stempel halen in een speciaal stempelkaartje – een leuke herinnering!

 

Ontdek de Elfstedentocht met Met Plezier op Vakantie

Voor wie graag alle zorgen uit handen geeft en optimaal wil genieten van deze legendarische tocht, heeft Met Plezier op Vakantie een prachtige oplossing: de 9-daagse Friese Elfsteden fietstocht. Deze volledig verzorgde reis neemt je mee langs alle hoogtepunten van de Elfstedentocht, in een comfortabel tempo dat ruimte laat voor verwondering en ontspanning.

Met dagelijkse fietsafstanden variërend van 30 tot 60 kilometer, is deze reis toegankelijk voor een brede groep fietsers. Je overnacht in sfeervolle accommodaties in of nabij de Friese steden, waar je ’s avonds kunt nagenieten van de dag onder het genot van een heerlijke maaltijd. En het mooie is: je hoeft je geen zorgen te maken over je bagage. Die wordt elke dag voor je vervoerd naar je volgende bestemming.

De 9-daagse Friese Elfstedentocht van Met Plezier op Vakantie biedt niet alleen het gemak van een uitgestippelde route en gereserveerde overnachtingen, maar geeft je ook de kans om dieper in de Friese cultuur en geschiedenis te duiken. Met voldoende tijd in elke stad kun je musea bezoeken, lokale specialiteiten proeven en de unieke sfeer van Friesland echt in je opnemen.

Dus pak je fiets, vul je bidons, en bereid je voor op een avontuur dat je altijd zal bijblijven. Want één ding is zeker: na het fietsen van de Elfstedentocht kijk je met andere ogen naar Friesland, naar Nederland, en misschien wel naar jezelf. En met de zorgvuldige begeleiding van Met Plezier op Vakantie wordt deze klassieke tocht een zorgeloze, onvergetelijke ervaring. It giet oan! (Het gaat beginnen!)

Gerelateerde fietsvakanties aan de Elfstedentocht