Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

5-daagse wandelvakantie over de Hondsrug

banner bos 1920 x 427
 • Wandelen 40x40 aankomst op ma en vrij
 • bag bagagevervoer inbegrepen
 • Rondreis 40x40 rondreis
 • Dag tot dag
 • Inbegrepen/niet inbegrepen
 • Overnachtingen
 • Praktische informatie
 • Check beschikbaarheid & prijzen
Dag tot dag

Dag tot dag

Ontdek de prachtige natuur van Drenthe door te wandelen over de uitgestrekte heide en bossen van de Hondsrug. Laat de rust op u inwerken en ervaar het gevoel van volledige ontspanning. Met kilometers aan wandelpaden is de Hondsrug een waar paradijs voor wandelaars. Deze langgerekte zandrug is duizenden jaren geleden ontstaan tijdens één van de 18 ijstijden en loopt van Emmen tot Groningen. Tijdens uw reis verkent u het gebied tussen Ees, Odoorn, Aalden en Elp en komt u langs grafheuvels, hunebedden, vennetjes en uitgestrekte heidenvelden. De Hondsrug is het enige gebied in Nederland dat door UNESCO is benoemd tot Geopark vanwege de hoge geologische, archeologische, ecologische en culturele waarde.

Dag 1: aankomst in Ees

U reist vandaag op eigen gelegenheid naar uw Hotel Eeserhof.

Dag 2: wandelen van Ees naar Odoorn (keuze uit ca. 14, 17 en 19 km)

Er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar door Boswachterij Exloo. Dit prachtige gebied biedt afwisselend gesloten naald- en loofbos, open heide en stuifzanden. Tijdens uw wandeling komt u meerdere sporen uit het verleden tegen, waaronder een markesteen die vroeger de grens aangaf tussen de marken van Odoorn, Exloo en Buinen, een pingoruïne en een hunebed. Pingoruïnes zijn de overblijfselen van een pingo uit de laatste ijstijd, waarbij het water vlak onder het oppervlak bevroor en later smolt, waardoor een ringvormige krater ontstond die gevuld werd met veen. De droge pingoruïnes, ook wel ‘gletsjerkuilen’ genoemd, worden vaak beschouwd als de mooiste in hun soort en zijn een prachtig natuurverschijnsel om te aanschouwen.

U kunt ook het indrukwekkende hunebed D30 bewonderen, dat gebouwd is van zwerfkeien die in de ijstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Deze keien waren vroeger bedekt met zand en graszoden en daardoor niet zichtbaar. Na een dag vol mooie natuurervaringen en culturele ontdekkingen, kunt u ontspannen in Hotel De Oringer Marke.

https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/cdb_r6cb1833-marketing-Drenthe-600-x-426.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/karin-broekhuijsen_dsr8955-600x426-1.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/drenthe_family_shoot_cuno_sjoerd_306-marketing-Drenthe-600-x-426.jpg

Dag 3: wandelen van Odoorn naar Aalden (keuze uit ca. 19 of 21 km)

Tijdens uw wandelroute van Odoorn naar Aalden zult u versteld staan van de historische bezienswaardigheden die u onderweg tegenkomt, zoals hunebed D49, ook wel bekend als de Papeloze kerk. Dit indrukwekkende ganggraf in het Sleenerzand natuurgebied tussen Schoonoord en Noord-Sleen, staat bekend om de hagenpreken die er werden gehouden in de tweede helft van de 16e eeuw. Het hunebed kreeg zijn bijnaam Papeloze kerk omdat er geen katholieke priester aanwezig was bij deze preken.

Het bos waarin het hunebed zich nu bevindt, is pas in de 20e eeuw ontstaan. Oud-Aalden, dat u passeert als u kiest voor de langere route, is een prachtig dorpje dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht. De Aelderstraat scheidt het van Aalden. Ook kunt u genieten van het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert, dat zich in deze omgeving afspeelde. Aan het einde van de dag kunt u ontspannen bij het comfortabele Hotel wapen van Aelden.

https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/edit_sb-r5sb1446-600x426-1.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/cdb_r6cb3087-600x426-1.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2023/01/wandelen-drenthe-600x426-1.jpg

Dag 4: wandelen van Aalden naar Elp (keuze uit ca. 21 of 23 km)

Als u op zoek bent naar een mooie route in Drenthe, dan zijn er twee opties die u kunt overwegen. De kortste route brengt u door het historische dorp Orvelte, ook wel het oerdorp van Drenthe genoemd. Dit dorp ademt nostalgie en heeft de status van beschermd dorpsgezicht. Naast het verkennen van het dorp, kunt u ook genieten van het prachtige Drentse landschap tijdens een wandeling over het Orvelterveld. U kunt hier op eigen tempo langs oude boerderijen en huizen struinen en genieten van de verhalen en nostalgie uit het verleden.

De langste route brengt u eerst over het Pieterpad en daarna over het Drenthepad. Het Pieterpad is een langeafstandspad dat dwars door Nederland loopt en is bedacht door twee vriendinnen die vonden dat Nederland een serieus langeafstandspad kon gebruiken. Tijdens deze wandeling komt u langs de Galgenberg in Noord-Sleen, waar vroeger galgen stonden ter afschrikking van nieuwkomers. De omgeving is altijd fascinerend mooi, met stille bossen, stuifzand, heidevelden en vennetjes.

Als u de kortste route kiest, komt u langs hunebed D49, ook bekend als de Papeloze kerk. Dit is een ganggraf in het natuurgebied Sleenerzand, tussen Schoonoord en Noord-Sleen. Hier werden in de tweede helft van de 16e eeuw hagenpreken gehouden omdat openlijke protestantse geloofsuitoefening verboden was. De naam Papeloze kerk verwijst naar het ontbreken van een katholiek priester. Het hunebed ligt nu in een bos, maar het verhaal van de reuzen Ellert en Brammert speelde zich af in de open Ellertsveld.

Na een dag vol historie en wandelen kunt u overnachten in Hotel de Koekoekshof. Of u nu kiest voor de kortste of langste route, u kunt genieten van de prachtige Drentse natuur en de rijke geschiedenis van deze regio.

Dag 5: wandelen van Elp naar Ees (keuze uit ca. 16, 18 of 21 km)

Vandaag kunt u genieten van de natuur tijdens uw wandelroutes door het Natura 2000 gebied van de Elperstroom. Dit gebied is ontstaan tijdens de ijstijden en heeft een uniek stroomdal gevormd. Als u de langste route volgt, komt u langs Het Elpermeer, ook wel bekend als het Zwarte Water vanwege de donkere kleur van het water door de veenondergrond. U wandelt verder door de boswachterij van Schoonloo, waar u recreatieplas het Loomeer en het Bosmeer Ellertshaar vindt. U volgt het Kanaal Buinen-Schoonoord tot u bij natuurgebied de Mandelanden aankomt, een prachtig gebied van 120 hectare rond het beekdal van het Voorste Diep.

Dit gebied is in 2012 gereconstrueerd en ingericht voor waterberging en biedt een thuis aan vele vogelsoorten, beekvissen, kikkers en salamanders. Er is zelfs een kans om bevers te spotten vanaf de kijkheuvel met een schitterend uitzicht over het gebied. Aan het einde van de dag keert u terug naar uw auto om uw wandelvakantie af te sluiten.

Check beschikbaarheid & prijzen

Check beschikbaarheid & prijzen

hieronder vind je in de kalender als je hebt geselecteerd met hoeveel personen je wilt boeken en hoeveel kamers de prijs per aankomst mogelijkheid.

Stap 1: Aantal personen en kamerindeling
i

Stap 2: Selecteer uw vertrekdatum
i

 • Jouw geselecteerde vertrekdatum.
 • Deze vertrekdatum is nog beschikbaar.
 • Deze vertrekdatum is niet meer beschikbaar.

Stap 3: Ik wil diners reserveren
i

Goed om te weten

Wil je deze tour op een andere datum boeken of met een eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden met info@metplezieropvakantie.nl of +31(0)6 – 13 29 50 66

"*" geeft vereiste velden aan

Persoonsgegevens deelnemers

Gegevens*
Aanhef
Voornaam
Achternaam
Geboortedatum
Lengte (indien e-bike/fiets)
 

Factuurgegevens

Extra wensen en voorkeuren

Preferenties zijn voorkeuren die, indien mogelijk, uitgevoerd worden en zijn meestal kosteloos. Indien er meerkosten bij komen kijken, dan nemen wij hierover vantevoren contact met u op voordat de boeking definitief wordt gemaakt
Essenties zijn eisen die voor u essentieel zijn om uw reis te boeken. Wij nemen na ontvangst van uw reisaanvraag contact met u op over de mogelijkheden en eventuele kosten.
Inbegrepen/niet inbegrepen

Inbegrepen/niet inbegrepen

Inbegrepen
 • 4 x overnachting, incl. ontbijt
 • bagagetransport
 • routebeschrijvingen middels een App en wandelknooppunten
 • gratis parkeren bij het eerste hotel
Niet inbegrepen
 • toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n.)
 • entreegelden en niet genoemde maaltijden
 • reserveringskosten (€ 20 per boeking)

Mocht u extra opties willen zoals een dinerpakket, lunchpakket of een huisdier willen meenemen neem dan contact op met +31(0)6-13295066 of info@metplezieropvakantie.nl. Wij staan altijd voor u klaar om met u mee te denken en indien gewenst maatwerk te leveren.

 

Overnachtingen

Overnachtingen

In deze wandelvakantie maken we gebruik van ***hotels. De hieronder genoemde hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Uiteraard wordt u hierover vooraf geïnformeerd.

Praktische informatie

Praktische informatie

Bagage
Uw koffer (max. 1 koffer p.p. van 20 kilo) wordt door ons van Hotel naar Hotel gebracht. Iedere dag halen wij vanaf 09:00 uur uw koffer op en voor 17:00 uur staat uw koffer bij het volgende hotel. We zullen zorgvuldig uw bagage omgaan, echter kunnen er altijd deukjes, krassen of andere kleine beschadigingen ontstaan aan uw koffer. Hiervoor zijn wij niet aansprakelijk.

GPX-bestanden
Voor alle vakanties zijn er GPX-bestanden op aanvraag te verkrijgen. Als u de bestanden graag zou willen hebben zodat u het in een App of op uw GPS kunt zetten graag dan een mailtje sturen naar info@metplezieropvakantie.nl

Reisbescheiden
Uw ontvangt vanuit ons uw reisbescheiden digitaal via de mail uiterlijk 3 week voor vertrek. Hierin ontvang u de fiets of wandelroutes, vouchers en alle andere belangrijke zaken voor uw vakantie. Heeft u binnen de 3 week een boeking gemaakt? Dan ontvang u de reisbescheiden z.s.m. na betaling van uw reis.

wilt u meer over onze algemene voorwaarden weten voordat u uw vakantie gaat boeken? klik dan hier

5-daagse wandelvakantie over de Hondsrug
 • kies een datum
 • 2 personen
 • Reissom 0,00
 • Reserveringskosten € 20,00
Totaalbedrag 20,00
Boek deze reis
 • Deel deze reis
5-daagse wandelvakantie over de Hondsrug
 • iedere dag een ander hotel
 • inclusief logies en ontbijt
 • inclusief bagagevervoer
vanaf € 359,- per persoon
Bekijk beschikbaarheid
 • Deel deze reis

Komt u er niet helemaal uit?

Neem contact met ons op via +31(0)6 13 29 50 66. Wij helpen u graag verder.

Boek deze reis