Kleinschalig
Aandacht voor de klant
Elke dag goed bereikbaar

5-daagse fietsvakantie Koloniën van Weldadigheid

banner 1920x560 paars
 • cycling aankomst op zondag
 • bag bagagevervoer inbegrepen
 • Gemengd kopie 40x40 gedeeltelijke rondreis
 • Dag tot dag
 • Inbegrepen/niet inbegrepen
 • Overnachtingen
 • Praktische informatie
 • Check beschikbaarheid & prijzen
Dag tot dag

Dag tot dag

Tijdens de 5-daagse fietsvakantie Koloniën van Weldadigheid maakt u kennis met een onbekend, maar zeker indrukwekkend, deel van de geschiedenis van Nederland.
De Koloniën van Weldadigheid zijn een bijzonder historisch fenomeen in Nederland en België. Deze koloniën werden in de 19e eeuw opgericht door generaal Johannes van den Bosch met als doel armoede en werkloosheid te bestrijden door middel van landbouwkolonies waar arme gezinnen werden gehuisvest en tewerkgesteld. De koloniën waren verspreid over Nederland en België. In Nederland waren er koloniën in onder andere Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en Ommerschans. In België bevonden zich de koloniën in Wortel en Merksplas. Op dag 2 van deze 5-daagse fietsvakantie Koloniën van Weldadigheid bezoekt u Frederiksoord en op dag 3 fietst u door Veenhuizen. Natuurlijk gaat deze fietsvakantie ook door het prachtige landschap van Drenthe.

Dag 1: aankomst in Dwingeloo

Vandaag komt u aan in Dwingeloo. Dwingeloo ligt aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld, dat het grootste natte heidegebied van West-Europa omvat. Het park is een paradijs voor natuurliefhebbers en biedt uitgestrekte heidevelden, bossen, vennen en diverse flora en fauna. Dwingeloo heeft een aantal goed bewaard gebleven historische gebouwen, waaronder de Sint-Nicolaaskerk, een gotische kerk uit de 15e eeuw met een opvallende toren. De oude dorpskern van Dwingeloo staat bekend om zijn charmante architectuur en gezellige sfeer.

Hotel Wesseling is het oudste familiehotel (ze begonnen in 1662) van Nederland. De 13e generatie van de familie Wesseling verwelkomt u graan in hun hotel voor de eerste twee overnachtingen van uw fietsvakantie.

https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/karin-broekhuijsen_brl3384-600x426-1.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/marketing-drenthe-koloni-n-print-129-600x426-1.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/marketing-drenthe-koloni-n-print-146600x426-1.jpg

Dag 2: Dwingeloo - Dwingeloo (circa 60 km)

Vrijwel direct nadat u op de fiets bent gestapt komt u door het uitgebreide natuurgebied van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa en staat bekend om zijn diverse landschappen, rijke flora en fauna, en historische bezienswaardigheden. Het Dwingelderveld is een paradijs voor wandelaars en fietsers, met een uitgebreid netwerk aan goed gemarkeerde paden en routes. Naast de natuurlijke schoonheid herbergt het Dwingelderveld ook diverse cultuurhistorische elementen, waaronder prehistorische grafheuvels, oude boerderijen en schaapskooien. Deze getuigen van de lange geschiedenis van menselijke activiteit in het gebied.

Daarna fietst u over het Holtingerveld. Het Holtingerveld is een uitgestrekt natuurgebied met een gevarieerd landschap. Het bestaat voornamelijk uit heidevelden, maar ook bossen, vennen, en stuifzandgebieden zijn er te vinden. Het gebied biedt een thuis aan een diversiteit aan planten- en diersoorten.

Daarna staat Frederiksoord op het programma. In Frederiksoord bevindt zich het Museum De Proefkolonie. Het museum belicht de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Pas na een bezoek aan het museum zult u de geschiedenis van deze omgeving begrijpen en zult u met andere ogen kijken naar de unieke omgeving.

Langs de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold fietst u terug naar Dwingeloo. U overnacht hier weer in hotel Wesseling.

Dag 3: van Dwingeloo naar Roden (circa 62 km)

U fietst vandaag door het pittoreske dorpje Diever. Diever is vooral bekend vanwege het Shakespeare Theater, dat gelegen is in het bosrijke gebied rondom het dorp. Het theater is bekend vanwege zijn jaarlijkse opvoeringen van Shakespeare’s toneelstukken in de open lucht, wat een populaire culturele attractie is voor zowel lokale bewoners als toeristen. Daarna fietst u het Nationaal Park Drents-Friese Wold in. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt natuurgebied gelegen op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. Het is een van de grootste aaneengesloten bosgebieden van Nederland en biedt een divers landschap met bossen, heidevelden, vennen, en zandverstuivingen. Het Drents-Friese Wold beslaat een oppervlakte van meer dan 6000 hectare en biedt een gevarieerd landschap met bossen, heidevelden, stuifzandgebieden, en moerassen. Het is een belangrijk leefgebied voor diverse planten- en diersoorten, waaronder edelherten, dassen, en talrijke vogelsoorten. Het Drents-Friese Wold herbergt enkele indrukwekkende zandverstuivingen, zoals het Aekingerzand en het Doldersummerveld. Deze gebieden bestaan uit uitgestrekte zandvlaktes omringd door bos, en bieden een uniek landschap dat vaak wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden zoals wandelen, picknicken, en spelen.

Daarna vervolgt u de route door het Fochteloërveen, een groot hoogveengebied gelegen op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. Het is een van de laatst overgebleven hoogveengebieden in West-Europa en staat bekend om zijn bijzondere natuurlijke schoonheid en biodiversiteit.

Direct nadat u het Fochteloërveen heeft verlaten fietst u Veenhuizen binnen. Veenhuizen werd in de 19e eeuw gesticht als onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid, een sociaal experiment dat gericht was op de heropvoeding en werkverschaffing van arme mensen. Het dorp diende als een modelkolonie waar bedelaars, landlopers en wezen werden gehuisvest en tewerkgesteld op het land.  n Veenhuizen zijn nog veel historische gebouwen te vinden die herinneren aan de tijd van de Koloniën van Weldadigheid. Zo zijn er oude koloniewoningen, arbeiderswoningen, fabrieksgebouwen en een gevangeniscomplex te bezichtigen. Deze gebouwen vertellen het verhaal van het harde leven in de kolonie en zijn een belangrijk onderdeel van het cultureel erfgoed van Nederland. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Veenhuizen is het Gevangenismuseum, gevestigd in een voormalig gesticht voor bedelaars en landlopers. Het museum biedt een boeiende kijk op de geschiedenis van misdaad en strafrecht in Nederland, met tentoonstellingen over gevangenissen, strafrechtelijke procedures en het dagelijks leven achter de tralies.

Vanaf Veenhuizen is het nog maar een paar kilometers fietsen voordat u het dorp Roden binnenfietst. Het dorp staat bekend om zijn gezellige sfeer, uitgebreide winkelaanbod, en de jaarlijkse Rodermarkt, een van de grootste jaarmarkten van Noord-Nederland. Roden heeft een gezellig centrum met een gevarieerd winkelaanbod, leuke boetiekjes, restaurants, en terrasjes. Het centrum is een populaire bestemming om te winkelen, te lunchen, of gewoon te genieten van de sfeer. oden heeft ook diverse culturele bezienswaardigheden, waaronder het Speelgoedmuseum Kinderwereld en het Museum Havezate Mensinge. Deze musea bieden een kijkje in het verleden van de regio en zijn interessant voor zowel volwassenen als kinderen. U overnacht de komende twee nachten in het gezellige familiehotel Onder de Linden.

 

https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/290917teamhorsthuis_jho5351600x426.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/marketing-drenthe-koloni-n-print-3.600x426jpg.jpg
https://www.metplezieropvakantie.nl/wp-content/uploads/2024/02/280917teamhorsthuis_jho4324600x426.jpg

Dag 4: rondje rondom Roden (circa 57 km)

U fietst vandaag door de Onlanden. Dit gebied bestaat uit moerassen, natte graslanden, plassen en rietvelden en is een belangrijk onderdeel van het Hunzedal. Een belangrijke functie van de Onlanden is waterberging. Bij hevige regenval kan het gebied dienen als wateropvanggebied om zo overstromingen in omliggende gebieden te voorkomen. Het gebied is daarom ingericht met speciale waterbergingsgebieden en watergangen. Onderweg kun je genieten van de rust en stilte van de natuur en heb je kans om verschillende vogels en andere dieren te spotten. Vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Onlanden. Het gebied staat bekend om zijn rijke vogelpopulatie en is een favoriete plek voor vogelspotters. Met name in de trektijd zijn er veel bijzondere vogelsoorten te zien die op doorreis zijn naar hun broedgebieden.

Daarna is het tijd voor een bezoek aan Eelde. Eelde staat bekend als het bloemendorp van het noorden van Nederland vanwege zijn bloemencultuur en tuinbouwactiviteiten. Elk jaar vindt er in Eelde de bloemencorso plaats, een kleurrijke parade van praalwagens versierd met bloemen.

Het museum De Buitenplaats is gevestigd in een prachtig historisch landgoed en richt zich op moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Bezoekers kunnen genieten van wisselende tentoonstellingen, beeldentuinen en concerten.

Het Internationaal Klompenmuseum in Eelde is een museum gewijd aan klompen, het traditionele Nederlandse schoeisel. Het museum is gevestigd in Eelde, een dorp in de provincie Drenthe, Nederland.  Het museum herbergt een uitgebreide collectie klompen uit verschillende landen en culturen over de hele wereld. Bezoekers kunnen een grote verscheidenheid aan klompen bewonderen, variërend van traditionele Nederlandse klompen tot klompen uit landen als Frankrijk, België, Zweden, Japan en China.

Ook in Eelde bevindt zich het Museum Vosbergen, een historisch museum. Het museum is gehuisvest in een karakteristieke villa genaamd Landgoed Vosbergen en richt zich op de geschiedenis van de familie Van Ketwich Verschuur, die lange tijd op het landgoed woonde. et museum heeft een uitgebreide collectie kunst, antiek, meubels, en andere voorwerpen die ooit toebehoorden aan de familie Van Ketwich Verschuur. Bezoekers kunnen hierbij denken aan schilderijen, porselein, zilverwerk, kledingstukken en andere objecten uit verschillende periodes. Ook heeft het museum veel muziekinstrumenten in zijn collectie.

Dag 5: van Roden naar Dwingeloo (circa 60 km.)

Op deze laatste dag van uw vakantie geniet u van een afwisselende route door het Drentse landschap. Over de open velden en het veenlandschap van het Fochteloërveen fietst u naar het Hijkerveld, dat bekend staat om zijn uitgestrekte heidevelden, die vooral in de zomermaanden prachtig paars kleuren. Het gebied biedt een adembenemend landschap waar bezoekers kunnen genieten van de rust en de natuurlijke schoonheid. Aan het einde van de fietsroute komt u weer aan bij hotel Wesseling. Nog even de koffers inladen en de thuisreis kan beginnen. U kunt terugkijken op een mooie fietsvakantie vol natuur en cultuur.

Check beschikbaarheid & prijzen

Check beschikbaarheid & prijzen

hieronder vind je in de kalender als je hebt geselecteerd met hoeveel personen je wilt boeken en hoeveel kamers je wilt dan krijg je de prijs per aankomst te zien en de mogelijkheden. Ook kunt bij al onze fietsvakantie een e-bike of fiets bij huren van goede kwaliteit.

Stap 1: Aantal personen en kamerindeling
i

Stap 2: Selecteer uw vertrekdatum
i

 • Jouw geselecteerde vertrekdatum.
 • Deze vertrekdatum is nog beschikbaar.
 • Deze vertrekdatum is niet meer beschikbaar.

Stap 3: Ik wil e-bikes/fietsen huren of diners reserveren
i

Goed om te weten

Wil je deze tour op een andere datum boeken of met een eigen groep, neem dan contact op voor de mogelijkheden met info@metplezieropvakantie.nl of +31(0)6 – 13 29 50 66

"*" geeft vereiste velden aan

Persoonsgegevens deelnemers

Gegevens*
Aanhef
Voornaam
Achternaam
Geboortedatum
Lengte (indien e-bike/fiets)
 

Factuurgegevens

Extra wensen en voorkeuren

Preferenties zijn voorkeuren die, indien mogelijk, uitgevoerd worden en zijn meestal kosteloos. Indien er meerkosten bij komen kijken, dan nemen wij hierover vantevoren contact met u op voordat de boeking definitief wordt gemaakt
Essenties zijn eisen die voor u essentieel zijn om uw reis te boeken. Wij nemen na ontvangst van uw reisaanvraag contact met u op over de mogelijkheden en eventuele kosten.
Inbegrepen/niet inbegrepen

Inbegrepen/niet inbegrepen

Inbegrepen
 • 4x overnachting, incl. ontbijt
 • bagagetransport
 • routebeschrijvingen
 • gratis parkeren bij het eerste hotel
Niet inbegrepen
 • toeristenbelasting (ca. € 2,50 p.p.p.n)
 • entreegelden en niet genoemde maaltijden
 • reserveringskosten (€ 20 per boeking)
 • fietshuur

Mocht u extra opties willen  zoals een dinerpakket, lunchpakket, of een huisdier willen meenemen neem dan contact op met +31(0)6 – 13295066 of  info@metpezieropvakantie.nl.  Wij staan altijd voor u  klaar om met uw mee te denken en indien gewenst maatwerk te leveren.

** Mocht u fietsen of e-bikes bijhuren dan staan deze standaard vanaf de tweede dag vanaf 10:00 uur voor u klaar en dienen deze op de laatste dag uiterlijk om 17:00 uur weer ingeleverd te worden.

Overnachtingen

Overnachtingen

In deze fietsvakantie maken we gebruik van een appartement en een ****hotel (4 sterren) . De hieronder genoemde accommodaties zijn onder voorbehoud van wijzigingen. Wanneer een accommodatie niet beschikbaar is zullen we een gelijkwaardig alternatief voor u reserveren. Uiteraard wordt u hierover vooraf geïnformeerd.

Praktische informatie

Praktische informatie

Fietshuur
Als u niet zelf uw fiets mee wil nemen, kunt u ervoor kiezen om een fiets te huren. Bij ons kunt u bij elke fietsvakantie kiezen om een normale fiets met versnellingen of een e-bike bij te boeken. Vergeet u dan niet om uw lichaamslengte door te geven aan ons? Dan zorgen wij ervoor dat u de juiste fiets krijgt voor uw fietsvakantie! Bij het huren bent u zelf verantwoordelijk voor een lekke band, hebt u bij uw gehuurde e-bike problemen met de de accu of motor, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op en wij regelen dit voor u!

Bagage
Uw koffer (max. 1 koffer p.p. van 20 kilo) wordt door ons van Hotel naar Hotel gebracht. Iedere dag halen wij vanaf 09:00 uur uw koffer op en voor 17:00 uur staat uw koffer bij het volgende hotel. We zullen zorgvuldig uw bagage omgaan, echter kunnen er altijd deukjes, krassen of andere kleine beschadigingen ontstaan aan uw koffer. Hiervoor zijn wij niet aansprakelijk.

GPX-bestanden
Voor alle vakanties zijn er GPX-bestanden op aanvraag te verkrijgen. Als u de bestanden graag zou willen hebben zodat u het in een App of op uw GPS kunt zetten graag dan een mailtje sturen naar info@metplezieropvakantie.nl

Reisbescheiden
Uw ontvangt vanuit ons uw reisbescheiden digitaal via de mail uiterlijk 3 week voor vertrek. Hierin ontvang u de fiets of wandelroutes, vouchers en alle andere belangrijke zaken voor uw vakantie. Heeft u binnen de 3 week een boeking gemaakt? Dan ontvang u de reisbescheiden z.s.m. na betaling van uw reis.

wilt u meer over onze algemene voorwaarden weten voordat u uw vakantie gaat boeken? klik dan hier

5-daagse fietsvakantie Koloniën van Weldadigheid
 • 5 dagen
 • kies een datum
 • 2 personen
 • Reissom 0,00
 • Reserveringskosten € 20,00
Totaalbedrag 20,00
Boek deze reis
 • Deel deze reis
5-daagse fietsvakantie Koloniën van Weldadigheid
 • geniet van UNESCO Werelderfgoed De Koloniën van Weldadigheid
 • Inclusief ontbijt
 • Inclusief bagagevervoer
vanaf € 359,- per persoon
Bekijk beschikbaarheid
 • Deel deze reis

Komt u er niet helemaal uit?

Neem contact met ons op via +31(0)6 13 29 50 66. Wij helpen u graag verder.

Boek deze reis

Vergelijkbare fietsvakanties

Met plezier op vakantie heeft een aantal vergelijkbare fietsvakanties die overeenkomsten hebben met deze fietsvakantie. Dit zijn onder andere de volgende vakanties:

Wat klanten van onze fietsvakanties en wandelvakanties vinden.

Lekker gewandeld in het mooie Twente

Samen met mijn vrouw heb ik vier dagen leuk gewandeld in Twente. De wandelknooppunten met kleurencodes was even wennen, maar was daarna perfect. Het hotel was basic, maar goed schoon en klantvriendelijk.

fav Anoniem, september 2022

Fietsvakantie Hanzesteden

Vijf dagen genoten van Friesland. Mooie en goed uitgewerkte routes. Eenvoudige hotels, maar bijzonder gastvrij en op bijzondere locaties aan het water. Bagagevervoer was perfect geregeld.

fav Anoniem, Mei 2022